Saopćenja

Na Dan nezavisnosti BiH - 1. marta u Londonu je uhapšen dr. Ejup Ganić, bivši član Predsjedništva BiH, na zahtjev Republike Srbije, a na osnovu bilateralnog sporazuma Srbije i Velike Britanije iz 1908. godine.

2.3.2010

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH izražava ozbiljnu zabrinutost u pogledu uhićenja dr. Ganića, smatrajući da za njegovo hapšenje ne postoji valjan pravni osnov, budući da su 26. februara (petak) 2010. godine između Republike Srbije i BiH zaključene izmjene Ugovora o pravnoj pomoći u građanskim i krivičnim stvarima.
Ovim sporazumom jasno je precizirano da će bh. državljanima biti suđeno prema mjestu prebivališta (animus vivendi), dakle pred pravosudnim organima BiH. Za slučaj „Dobrovoljačka“ za koji se, navodno, tereti bivši član Predsjedništva BiH pravno gledano trebalo bi primijeniti princip međunarodnog prava lex loci (mjesto gdje se događaj desio).

Međutim, zahtjev za hapšenje i ekstradiciju dr. Ganića nije pravne, već političke prirode, te se može zaključiti da to predstavlja inidikator da Republika Srbija ne prihvata dogovoreni način rješavanja sporova i vođenje istraga između dvije susjedne zemlje.

Zadržavanje dr. Ganića u pritvoru u Londonu, na Dan nezavisnosti BiH, samo može doprinijeti zaoštravanju nacionalnih odnosa kako u BiH tako i u regionu.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH smatra da je spomenutim činom došlo do grube povrede, odnosno kršenja ljudskih prava dr. Ganića zagarantiranih Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima i drugim međunarodnim dokumentima, kako UN tako i Vijeća Evrope.

Sa žaljenjem konstatiramo da je hapšenje dr. Ganića duboko potreslo javnost u BiH, koja je ovaj čin doživjela kao atak na sve patriote koji su, pružajući otpor agresoru (proglašenom od strane UN), branili teritorijalni integritet i suverenitet BiH za čiju su se nezavisnost opredijelili na referendumu 1. marta 1992. godine.

MINISTAR
Dr. Safet Halilović