Saopćenja

Sjedinjenje Američke Države spremne su pomoći unapređenje procesa povratka kako u BiH tako i regionu, rečeno je tokom jučerašnjeg susreta ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safeta Halilovića sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD, koji je odgovoran za pitanja populacije, izbjeglica i migracije Davidom Robinsonom.

3.3.2010

„Osjećaj predstavnika međunarodne zajednice je da bi u narednih nekoliko godina moglo biti riješeno pitanje raseljenih osoba u regionu“, kazao je Robinson, nakon što ga je ministar Halilović detaljno upoznao o stanju u oblasti povratka, posebno dopunjenoj Revidiranoj strategiji za provedbu Aneksa 7 Dejtonskog sporazuma.

„Prioriteti BiH su rekonstrukcija domova svim raseljenim osobamaa i izbjeglicama koje se žele vratiti, održivi povratak, raspuštanje kolektivnih centara i elektrifikacija povratničkih naselja“, kazao je ministar Halilović i dodao kako bi jače angažiranje međunarodne zajednice pod liderstvom SAD svakako dalo zamaha procesu povratka u BiH.

Tokom susreta je rečeno da bi međunarodna zajednica mogla asistirati u sagladavanju stanja u regionu, te pomoći u realizaciji ciljeva koji će biti postavljeni na predstojećoj regionalnoj konferenciji o povratku.

Susretu ministra Halilovića i Davida Robinsona prisustvovali su američki ambasador u BiH Charles English, direktorica Ureda za populaciju, izbjeglice i migracije - odjela za pomoć Evropi, Centralnoj Aziji i Latinskoj Americi Eleanor Nag, regionalana koordinatorica za izbjeglice iz Američke ambasade u Beogradu Anne-Marie Moore, službenici Američke ambasade u Sarajevu Patrick Hanish I Ante Miliša, te pomoćnik ministra Mario Nenadić.

Kabinet ministra