Saopćenja

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safet Halilović ovih je dana posjetio općine Doboj i Teslić

10.3.2010

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safet Halilović ovih je dana posjetio općine Doboj i Teslić, gdje je za čelnicima ovih općina i predstavnicima udruženja povratnika razgovarao o realiziranim projektima pomoći povratnicima, koje je finansiralo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, te prioritenim potrebama ove populacije.

Ministarstvo je u posljednje tri godine u projekte povratka i održivog povratka u općininama Doboj i Teslić uložilo oko četiri miliona KM.

Za održivi povratak u Općini Doboj uloženo je više od 1,8 miliona KM, a u obnovu individualnih stambenih jedinica Ministarstvo je uložilo 950.000 KM, sanaciju komunalne i socijalne infrastrukture blizu 140.000 KM, te elektrifikaciju povratničkog naselja Komarica Foča 90.000 KM.

Za obnovu kuća povratnika u Općini Teslić, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH je u posljednje dvije godine uložilo 670.000 KM, u elektrifikaciju povratničkih naselja 250.000 KM, te u obnovu infrastrukrure 130.000 KM.

Uz rekonstrukciju kuća, obnovu komunalne infrastrukture i elektrifikaciju, povratnici su, tokom razgovora sa ministrom Halilovićem, istaknuli održivi povratak kao prioritetnu potrebu, a posebno problem zapošljavanja.

Kabinet ministra