Saopćenja

Međunarodna donatorska zajednica ponovno pokazuje interesovanje za rješavanje pitanja raseljenja u regionu

11.3.2010

Međunarodna donatorska zajednica ponovno pokazuje interesovanje za rješavanje pitanja raseljenja u regionu i mi želimo ohrabriti vlasti u Srbiji, Hrvatskoj i BiH da ulože dodatne napore kako bismo ovaj problem riješili u nekoliko narednih godina, kazao je izvršni direktor Biroa UNHCR za Evropu Guillermo Bettocchi tokom razgovora sa ministrom za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safetom Halilovićem jučer u Sarajevu.

„Tokom moje posjete zemljama regiona stekao sam dojam da postoji politička volja za rješavanje pitanja izbjeglica i raseljenih osoba“, kazao je Bettocchi i dodao kako je ohrabren organiziranjem regionalne ministarske konferencije o izbjeglicama u Beogradu, 25. marta 2010. godine.

Ministar Halilović je ponovio kako je BiH posljednjih pet godina bila regionalni lider u ovoj oblasti, te da je, bez obzira na unutarnje poteškoće, poticala saradnju u regionu.

„Želimo vjerovati da će predstojeća konferencija dati jači zamah rješavanju pitanja raseljenih osoba i izbjeglica, posebno jer smo opredijeljeni da u narednih pet godina značajno završimo proces povratka, ali i otpočnemo stvarati preduvjete za rješavanje ostalih pripadajućih prava iz Aneksa 7 Dejtonskog sporazuma“, kazao je ministar Halilović ističući dobru saradnju sa UNHCR, kao međunarodnim partnerom čija je uloga u procesu povratka jasno definirana Dejtonskim sporazumom.

Još jednom je i ovaj visoki funkcioner UNHCR snažno podržao revidiranu Strategiju za provedbu Aneksa 7 Dejtonskog sporazuma, koja na sveobuhvatan definira rješavanje pitanja izbjeglica i raseljenih osoba, a koja se nalazi u parlamentarnoj proceduri.

Ovom sastanku prisustvovali su i predstavnik UNHCR u BiH Naveed Hussain i pomoćnik ministra Mario Nenadić.

Kabinet ministra