Saopćenja

Ministar Sevlid Hurtić razgovarao sa rukovodstvom opštine Višegrad, posjetio kuću zločina „živa lomača“, te naselja Omeragiće i Klašnik

27.3.2023

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić, danas je, 27. marta 2023. godine, u Višegradu razgovarao sa načelnikom Mladenom Đurevićem, predsjednikom i potpredsjednikom Skupštine opštine Srpkom Barancem i Edinom Karamanom. 

U fokusu današnjeg sastanka je bila trenutna sigurnosna situacija u Višegradu nakon napada na bračni par Memišević u povratničkom naselju Omeragići, ali i trenutni problemi na području ove opštine, te buduća saradnja sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine. 

Ministar Hurtić je naglasio važnost što bržeg rasvjetljavanja brutalnog razbojništva nad Ajšom i Fadilom Memišević, te istakao da je potrebno uložiti veće napore u povećanju sigurnosti u povratničkim zajednicama, posebno tokom mjeseca ramazana. Izrazio je nadu da će se Memiševići brzo oporaviti i vratiti u svoj dom, te pozvao kompletnu zajednicu u Višegradu da pruži snažnu podršku ovoj porodici. Ministarstvo, na čijem čelu se nalazi, dodao je, stoji na raspolaganju za svaku vrstu pomoći. 

Načelnik Đurević je kazao da Bošnjaci na ovom području nemaju ovakvih problema, dodajući da se radi o jedinstvenom sluaju, za kojeg vjeruje da se više neće ponavljati. On je izrazio žaljenje zbog napada na stariji bračni par, te pozvao organe da riješe ovaj slučaj.

Nakon sastanka, ministar je posjetio kuću Adema Omeragića u Pionirskoj ulici, u kojoj je 1992. godine počinjen stravičan zločin nad Bošnjacima - „živa lomača“, u kojem je spaljeno i ubijeno oko 70 civila, uglavnom žena i djece. Najmlađa žrtva je imala svega dva dana.





U nastavku posjete, ministar je, zajedno sa potpredsjendikom Karamanom, posjetio porodičnu kuću Ajše i Fadila Memiševića, povratnika koji su prije nekoliko dana brutalno pretučeni u svom domu u Omeragićima. Upoznao se sa trenutnom sigurnosnom situacijom u ovom mjestu, problemima mještana, te ponovio da Ministarstvo za ljudska prava Bosne i Hercegovine stoji na raspolaganju porodici Memišević, ali i drugim povratnicima u ovim krajevima.





Ministar Hurtić je posjetio i naselje Klašnik, udaljeno preko 20 kilomatara od Višegrada, gdje je razgovarao sa članovima šestočlane porodice Ohranović, koji su upoznali ministra sa trenutnim problemima s kojima se suočavaju.