Saopćenja

Ministar Sevlid Hurtić u Potočarima prisustvovao obilježavanju 20. godišnjice prve kolektivne dženaze žrtvama genocida

31.3.2023

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić, danas je, 31. marta 2023. godine, u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari, prisustvovao obilježavanju 20. godišnjice prve kolektivne dženaze i ukopa prvih identifikovanih žrtava genocida.  


U okviru programa, uz obraćanja, prisutni su položili cvijeće, proučili Fatihu i odali počast žrtvama genocida, a glavni imam MIZ Srebrenica Damir ef. Peštalić je proučio Jasin žrtvama genocida. 

-S velikom tugom i bolom, danas se, na ovu važnu godišnjicu, još jednom podsjećamo na razmjere genocida počinjenog u julu 1995. godine, ali, istovremeno, odajemo priznanje svim majkama i preživjelima, koji su na svojim plećima iznijeli ogroman teret traženja ubijenih, njegovanja kulture sjećanja i izgradnje Memorijalnog centra. 
Srebrenica i Memorijalni centar imat će moju dvostruku podršku. Jedna se odnosi na daljnji razvoj i projekte koji se provode u ovoj instituciji, a druga, na podršku preživjelima i novim generacijama srebreničke djece, koji danas žive na području ove opštine. 
Istovremeno, zalagat ću se da naša država uloži dodatne napore, kako bi se preostale žrtve genocida pronašle i dostojanstveno ukopale u Memorijalnom centru, kazao je ministar Hurtić.

U Memorijalnom centru u Potočarima su 2003. godine klanjane tri kolektivne dženaze, na kojima je ukopano 989 žrtava genocida. Prva dženaza je klanjana 31. marta, kada je ukopano 600 žrtava genocida, a druga 11. jula, na kojoj su ukopane 282 žrtve. 

Na trećoj dženazi 20. septembra, kada je bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Bill Clinton zvanično otvorio Memorijalni centar, ukopano je 107 žrtava genocida. 

Prije obilježavanja godišnjice, pod musalom Memorijalnog centra, klanjan je džuma-namaz. Hutbu je održao i džuma-namaz predvodio muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović.