Saopćenja

Ministar Sevlid Hurtić se u Doboju sastao sa gradonačelnikom Borisom Jerinićem, posjetio glavnog imama i predsjednika Medžlisa IZ

10.4.2023


Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić, danas se, 10. aprila 2023. godine, u Doboju sastao sa gradonačelnikom Borisom Jerinićem.

Na sastanku je razgovarano o unapređenju položaja Roma, a ministar Hurtić je naveo da Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, kroz projektne aktivnosti, za ove namjene ima na raspolaganju dva miliona KM. Dodao je da su sredstva namijenjena za izgradnju kuća, legalizaciju objekata, zdravstvo i obrazovanje.



Kada su u pitanju druge aktivnosti, ministar Hurtić je naveo da će Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice nastojati da infrastrukturnim projektima budu obuhvaćene sve lokalne zajednice u našoj zemlji tokom naredne četiri godine.



Na sastanku je razgovarano i o procesu zatvaranja kolektivnih i alternativnih centara, a očekuje se da će u Doboju u septembru biti u funkciji stambeni kompleks sa 134 stana za izbjegle i raseljene osobe. Ministar Hurtić i gradonačelnik Jerinić su se osvrnuli i na dosadašnju dobru saradnju i realizaciju brojnih projekata na unapređenju infrastrukture u mjestima gdje žive povratnici. 

Ministar Hurtić je danas posjetio i glavnog dobojskog imama Ibrahima ef. Halilovića i predsjednika Medžlisa Islamske zajednice Doboj Jasmina Hadžikadunića, a sastanku je prisustvovao i poslanik u Narodnoj skupštini RS Amir Hurtić. 

Halilović i Hadžikadunić su upoznali ministra Hurtića o trenutnim aktivnostima tokom ramazana na području dobojskog Medžlisa, a razgovarano je i o budućoj saradnji sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine.