Saopćenja

Ministar Sevlid Hurtić se sastao sa šeficom UNHCR-a u Bosni i Hercegovini

13.4.2023

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić, danas se, 12. aprila 2023. godine, sastao sa predstavnicom UNHCR-a u Bosni i Hercegovini Lucie Gagne. 

Na sastanku je razgovarano o različitim temama koje se odnose na migrante i izbjeglice, te posljednja dešavanja u Bosni i Hercegovini u ovoj oblasti. 

Ministar Hurtić je zatražio od predstavnika UNHCR-a da migrante, posebno ranjive kategorije, poput žena, žena sa djecom i drugih, usmjeravaju u Izbjegličko – prihvatni centar Salakovac, jer su u ovom centru najbolji uslovi za njihov boravak. 

Također, sagovornici su se usaglasili da krajem aprila ili početkom maja, zajedno sa ministrom sigurnosti Bosne i Hercegovine i predstavnicima IOM-a, iniciraju posjetu kampu „Lipa“, kako bi se razgovaralo o budućim aktivnostima, s fokusom na izgrađenu pritvorsku jedinicu u kampu, koja je izazvala veliku zabrinutost građana i čije je izmještanje već zatraženo. 

Na sastanku je razgovarano o zajedničkom obilježavanju 20. juna - Međunarodnog dana izbjeglica, čiji će sadržaj biti utvrđen u narednom periodu.