Saopćenja

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safet Halilović učestvovao je u radu drugog Evropskog samita o romskoj populaciji u Cordobi (Španija), na kojem je BiH dobila pozitivne ocjene za aktivnosti provedene u posljednje dvije godine u rješavanju problema Roma.

12.4.2010


„Budžetskim sredstvima iz 2009. godine, čija je implementacija u toku, bit će izgrađeno ili sanirano 210 romskih kuća u 17 općina na teritoriji cijele BiH, do sada je zaposlen 151 pripadnik romske manjinske zajednice u BiH, a u toku je imunizacija romske djece. U cijelosti je, krajem prošle godine, proveden proces evidentiranja romskih potreba. Evidentirano je 4.318 porodica kojima je potrebna pomoć u rješavanju problema stanovanja, zapošljavanja, obrazovanja ili zdravstvene zaštite“, kazao je ministar Halilović u obraćanju učesnicima Samita, koji je 8. i 9. aprila 2010. godine organiziralo Špansko predsjedništvo EU, odnosno Ministarstvo zdravlja i socijalne politike Španije.

Na Evropskom samitu usvojena je zajednička izjava Španije, Belgije i Mađarske, koje će predsjedavati EU u narednom periodu, da će pripremiti akcioni plan i otvoriti strukturne fondove za rješavanje problema Roma.

Ministar Halilović je istaknuo kako će BiH i u narednom periodu aktivno učestvovati u rješavanju problema Roma i dati doprinos snažnijem evropskom angažiranju u stvaranju boljih uvjeta za više od deset miliona Roma koji su marginalizirani u skoro svim državama u Evropi.

Na marigini Samita, ministar Halilović susreo se sa španskom ministricom zdravlja i socijalne politike Trinidad Jimenez Garcia-Herrera, predsjednikom Soros fondacije George Sorosem, generalnim sekretarom za javno zdravstvo Španije Joze Martinez Olmosem, te potpredsjednikom Vlade Srbije zaduženim za evropske integracije Božidarom Đelićem i makedonskim ministrom bez portfelja Nedzetom Mustafom.

Tokom ovih razgovora ministar Halilović je kazao kako je BiH u posljednje dvije godine, osiguravanjem šest miliona KM u državnom budžetu, usvajanjem akcionih planova za rješavanje problema Roma u oblasti stanovanja, zapošljavanja i zdravstvene zaštite i metodologije za njihovu provedbu, učinila značajne korake ka snažnijoj podršci Romima, najbrojnijoj od 17 nacionalnih manjina u BiH.

Ministar Halilović je, u razgovoru sa ministrom Đelićem i ministrom Mustafom, naglasio potrebu jače regionalne saradnje u rješavanju pitanja romske populacije. Makedonski ministar posebno je bio zainteresiran za Akcioni plan BiH za rješavanje problema Roma u oblasti stanovanja, zapošljavanja i zdravstvene zaštite, te metodologiju njihove provedbe i pozitivnim ocijenio aktivnosti BiH u ovim oblastima. Makedonskoj delegaciji ministar Halilović uručio je Akcione plan BiH i metodologiju njegove provedbe.

Ministar Halilović u radu Evropskog samita o romskoj populaciji učestvovao je na poziv Španskog predsjedavanja EU, a uz finansijsku podršku UNHCR u BiH.

Kabinet ministra