Saopćenja

Ministar Sevlid Hurtić u Zagrebu razgovarao sa ministrom Erlićem, direktorom Ureda za ljudska prava Tahirijem i saborskom zastupnicom Lejkaj Prljaskaj

26.5.2023

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić, danas se, 26. maja 2023. godine, u okviru posjete Republici Hrvatskoj, u Zagrebu sastao sa državnim ministrom regionalnog razvoja i fondova EU Šimom Erlićem, saborskom zastupnicom albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine Erminom Lekaj Prljaskaj, te direktorom Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Alenom Tahirijem.



Na sastanku sa ministrom Erlićem je razgovarano o unapređenju odnosa naše dvije zemlje, iskustvima Hrvatske na putu ka EU, ali i mogućnostima korištenja EU fondova putem ovog ministarstva. Također, razgovarano je i o jačanju saradnje u oblastima koje su u nadležnosti ova dva ministarstva, ali i organizaciji završne konferencije o Regionalnom stambenom programu, koja će se održati u oktobru ove godine u Sarajevu. Poručeno je da je RSP jedini regionalni projekat koji se implementira donatorskim sredstvima i koji je ocijenjen uspješnim. 



Tokom sastanka sa direktorom Tahirijem generalno se razgovaralo o ljudskim pravima, ali i o operativnim planovima Vlade Hrvvatske, u smislu aktivnosti koje treba provesti kako bi se poboljšao položaj bošnjačke nacionalne manjine u ovoj zemlji. 



Tokom razgovora sa zastupnicom Lekaj Prljaskaj, kojem su prisustvovali i članovi Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina i voditelj Međuparlamentarne grupe prijateljstva Hrvatska - Bosna i Hercegovina, naglašena je važnost uspostave međuparlamentarne saradnje dvije zemlje, ali i saradnje sa Komisijom za ljudska prava. 



Nakon sastanka sa zastupnicom Lekaj Prljaskaj, u Saboru je održana i press konferencija. 



-Mi smo danas općenito govorili o nacionalnim manjinama. Želim da razgovoramo o svim nacionalnim manjima koji žive u našoj zemlji i Hrvatskoj. Dogovorili smo se da institucionalno rješevamo probleme. Vlada Hrvatske i Vijeće ministara Bosne i Hercegovine će 20. juna imati zajedničku sjednicu. Mi ćemo tada da pokrenemo jednu proceduru koja je digla veliku medijsku priču o diskriminaciji univerziteta u Bosni i Hercegovini, gdje je Sveučilište u Mostaru dobilo akreditaciju, a ostali nisu. Mislim da treba razgovarati, da rektori svih univerziteta u Bosni i Hercegovini trebaju doći da razgovaraju i da prođu akreditaciju, kazao je između ostaloga ministar Hurtić.