Saopćenja

Ministar Sevlid Hurtić se u Beču sastao sa austrijskom parlamentarkom Ewom Ernst – Džiedžić, učestvovao u diskusiji o ljudskim pravima migranata

31.5.2023


Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić, danas se, 31. maja 2023. godine, u austrijskom parlamentu sastao sa zastupnicom Ewom Ernst-Džžiedžić, te učestvovao u diskusiji o ljudskim pravima migranata. 



U svom obraćanju je istakao da naša zemlja insistira na poštivanju prava migranata u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, dodajući da se po ovom pitanju, u posljednje vrijeme, stvari na terenu mijenjaju u pozitivnom pravcu. 



-Politika EU spram migranata je da se prerasporede i u zemlje van EU. S tim ciljem, BiH je uspostavila prihvatne centre. U BiH je u ovom momentu registriran 951 migrant. Svi su uredno evidentirani i zbrinuti. Evropska konvencija garantuje slobodu kretanja i mi migrante ne možemo prisilno zatvarati. Sve one migrante koje po osnovu sporazuma o readmisiji možemo legalno vratiti u zemlju iz koje su ušli u BiH, mi to učinimo. Međutim, moramo biti svjesni da naša zemlja nije interesantna za njihovo duže zadržavanje. Statistika pokazuje da se u centrima zadržavaju od 6 do 9 dana, kazao je ministar Hurtić. 




Naglasio je da je iznenađen potezom da se finansira otvaranje centra za detenciju u okviru centra Lipa, prije svega jer još nije donesen novi Zakon o strancima koji propisuje takav centar, koji se i u tom slučaju ne bi nalazio unutar postojećeg. Dodao je da iza otvaranja centra za detenciju stoji organizacija ICMPD posredstvom Vlade Austrije. 



-Svjesni smo svojih obaveza na evropskom putu, ali poštivajući važeće zakone. U tom kontekstu, prošle sedmice je održan radni sastanak IOM-a sa institucijama BiH, kako bi se pripremio dokument na osnovu kojeg će sve obaveze i poslovi IOM-a, po pitanju migranata, preći na institucije BiH. Austrija je zemlja za primjer i mi želimo da slijedimo taj primjer. Bilo bi izuzetno važno da najviši predstavnici nadležnih državnih institucija BiH organizuju posjetu vašem prihvatnom centru, poručio je ministar Hurtić. 




Zastupnica Ernst-Džžiedžić je kazala da EU mora preuzeti odgovornost za migrantsku situaciju, dodajući da se ne smiju dešavati procesi koji dolaze iz EU, a koji su u suprotnosti sa poštivanjem ljudskih prava. Istakla je da je Bosna i Hercegovina učinila mnogo da se približi članstvu u EU, te da je prihvatanje detencijskog centra unutar kampa jedna vrsta ucjene. 

U diskusiji o ljudskim pravima migranata su učestvovali i glasnogovornik Austrijske koordinacije za azil Lukas Gahleitner-Gertz, predsjednik organizacije SOS Balkanroute Petar Rosandić i aktivistkinja Roswitha Feige.