Saopćenja

Ministar Sevlid Hurtić se u Puli sastao sa predstavnicima Sabora bošnjačkih asocijacija Hrvatske i prisustvovao Izbornoj skupštini

27.5.2023

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić, danas se, 27. maja 2023. godine, u okviru posjete Republici Hrvatskoj, u Puli sastao sa predstavnicima Sabora bošnjačkih asocijacija Republike Hrvatske.

Tokom sastanka sa predstavnicima Sabora, koji broji 38 članica, te uz prisustvo Bošnjaka iz Pule i Istre koji su stigli na sastanak, razgovarano je o problemima Bošnjaka u ovoj zemlji, s fokusom na unapređenje izbornog procesa. Ministar Hurtić je odgovarao na pitanja prisutnih, te iznosio svoje viđenje rješavanja problema i buduće saradnje. 

Također, ministar Hurtić je prisustvovao Izbornoj skupštini Sabora bošnjačkih asocijacija, gdje se kratko obratio prisutnima, pozvao na jedinstven pristup i izrazio opredjeljenje za buduće jačanje saradnje sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine. 

Tokom boravka u Puli, ministar Hurtić se sastao i sa zamjenikom istarskog župana Tuliom Demetlikom, s kojim je razgovarao o položaju i integrisanju Bošnjaka u Istri. Na sastanku je zakjučeno da bi Istarska županija trebala pomoći Bošnjacima u Puli u pogledu izgradnje džamije na zemljištu koje je već ranije kupljeno u ovom gradu. 
U jutarnjim satima, ministar Hurtić je na Mornaričkom groblju u Puli,  položio cvijeće na spomen – ploči poginulim Bošnjacima mornarima u Prvom svjetskom ratu.