Saopćenja

Ministar Sevlid Hurtić posjetio Ambasadu Bosne i Hercegovine u Parizu i razgovarao sa ambasadoricom Kondić Panić

12.6.2023

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić, danas je, 12. juna 2023. godine, posjetio Ambasadu Bosne i Hercegovine u Parizu i razgovarao sa ambasadoricom Bojanom Kondić Panić. 

Na sastanku je razgovarano o mogućnostima daljnjeg unapređenja saradnje između Republike Francuske i Bosne i Hercegovine u oblastima koje su u nadležnosti Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice. Ministar Hurtić je istakao važnost jačanja odnosa sa bh. dijasporom u Francuskoj, te snažnijeg povezivanja sa Bosnom i Hercegovinom.

Naglašena je važnost potpisivanja sporazuma između dvije države, koji će olakšati studiranje bh. studentima u Francuskoj, ali i finaliziranje sporazuma sa Francuskom razvojnom agencijom (AFD), koji će omogućiti realizaciju brojnih razvojnih projekata u našoj zemlji. Kako je rečeno, većina velikih francuskih investicija i razvojnih projekata u svijetu se realizuje preko AFD-a, a Bosna i Hercegovina je jedina zemlja u regionu koja nema potpisan sporazum.

Iako navedeni sporazumi nisu u nadležnosti Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, ministar Hurtić je kazao da će razgovarati sa kolegama u Vijeću ministara, kako bi se pokrenule procedure, ali i ubrzalo zaključivanje.

Inače, ministar Hurtić boravi u radnoj posjeti u Parizu, a sutra će održati sastanke u Razvojnoj banci Vijeća Evrope (CEB).