Saopćenja

Ministar Sevlid Hurtić govorio na regionalnoj konferenciji o ljudskim pravima u Podgorici

23.6.2023

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić, danas je, 23. juna 2023. godine, govorio na konferenciji „Ljudska prava pod okvirom zaštite od diskriminacije“, koja se održava u Podgorici. 

Ministar Hurtić je na konferenciji učestvovao na poziv ministra ljudskih i manjinskih prava Crne Gore Fatmira Gjeke, a govorio će na panelu „Borba protiv govora mržnje – savremena oblast antidiskriminacije“. 



Ministar Hurtić je u uvodnom obraćanju pozdravio održavanje ove vrlo važne regionalne konferencije, a potom zajedno sa ostalim učesnicama panela odgovarao na pitanja koja se odnose na stereotipe i predrasude o ženama i muškarcima, rodnu perspektivu i borbu protiv rodno zasnovanog govora mržnje.



-Moje učešće na ovom panelu, među pet uspješnih žena, pokazuje moju opredijeljenost za razbijanje stereotipa. Često možemo čuti da ženama nije mjesto u politici, vlasti, na izvršnim ili zakonodavnim funkcijama...Ja mislim upravo suprotno i na to često ukazujem. U Ministarstvu kojim ja rukovodim, od 110 zaposlenih skoro 70 je žena. Od deset rukovodećih i visoko rangiranih radnih mjesta, na osam su žene. Ovaj primjer ne pokazuje sveopštu sliku u Bosni i Hercegovini, ali moram naglasiti da se na najvišim pozicijama u Predsjedništvu, Vijeću ministara, ali i drugim nivoima vlasti, nalaze žene. Trenutna situacija nas obavezuje da moramo uložiti još mnogo napora na unapređenju rodne ravnopravnosti, ali primjeri koje sam naveo pokazuju da je društvo u Bosni i Hercegovini promijenilo perspektivu spram većeg učešća žena na višim funkcijama u javnom sektoru, kazao je ministar Hurtić. 

Istakao je da se danas sve glasnije govori i radi na borbi protiv govora mržnje, te da je ovu oblast potrebno urediti po najvišim standardima, koji će uspješno suzbijati govor mržnje, ali istovremeno neće ograničiti slobodu govora. 

Konferenciju organizuje Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava Crne Gore, a u okviru predsjedavanja ove zemlje Procesom saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP). Konferencija je okupila brojne političke predstavnike, aktiviste i eksperte, a učestvuju ministri zaduženi za oblast ljudskih prava, državni sekretari, ali i drugi predstavnici iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Sjeverne Makedonije, Rumunije, Srbije, Turske, Hrvatske, Crne Gore i Kosova*.