Saopćenja

Ministar Sevlid Hurtić primio delegaciju zvaničnika iz Sjedinjenih Američkih Država

12.7.2023

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić, danas je, 12. jula 2023. godine, primio delegaciju SAD-a, koju su činili ambasador za međunarodne vjerske slobode Rashad Hussain, specijalna izaslanica za praćenje i borbu protiv antisemitizma Deborah Lipstadt i specijalna predstavnica za rasnu jednakost i pravdu Desirée Cormier Smith.

Zajedno sa zvaničnicima iz SAD-a, koji su jučer u Potočarima prisustvovali obilježavanju 28. godišnjice genocida, današnjem sastanku je prisutvovala i zamjenica američkog ambasadora u Bosni i Hercegovini Deborah Mennuti, ali i drugi članovi delegacije. Također, zajedno sa ministrom Hurtićem, sastanku su prisustvovali predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine. 



Na sastanku je razgovarano o procesu pomirenja od 1995. godine, izazovima s kojima se naša zemlja suočava, podršci žrtvama, ali i pitanjima poput obrazovanja, koja opterećuju povratnike. Ukazano je na konkretan problem izučavanja bosanskog jezika. 

Također, razgovarano je o pojavama govora mržnje, načinima na koji riješiti ovo pitanje, ali i o vjerskim slobodama, te podršci marginalizovanim kategorijama stanovništva. 



U kontekstu vjerskih sloboda, na sastanku je istaknuto da je Islamska zajednica, kao najveća vjerska zajednica u našoj zemlji, diskriminisana, jer još uvijek nema potpisan ugovor sa državom Bosnom i Hercegovinom. Ministar Hurtić je naveo da su sve potrebne procedure završene, te da odluku u ovom slučaju treba donijeti Predsjedništvo Bosne i Hercegovine.