Saopćenja

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH zvanično počelo sa provedbom programa “Prenos znanja stručnjaka iz dijaspore u javne ustanove i institucije u Bosni i Hercegovini”

4.12.2023

Na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu danas je održano prvo predavanje koje u okviru programa Prenosa znanja stručnjaka iz dijaspore u javne ustanove i institucije, organizuje Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine. 

Predavanje o temi ''Kako slika priča'', održao je Midhat Ajanović, doktor filmskih nauka, stručnjak u oblasti vizuelnog pripovijedanja i animiranog filma, sa Univerziteta West u Trollhättanu, Švedska, koji će do 9. decembra aktivno raditi sa studentima o ovoj temi. 



U svom obraćanju, ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, dr. Sevlid Hurtić je kazao kako je uloga ministarstva da pronađe stručnjake u dijaspori i identificara institucije u Bosni i Hercegovini koje trebaju takve stručnjake, spoji ih, te organizuje njihov dolazak. 

“Ono što je do sada nedostajalo je održiv mehanizam koji bi spojio ponudu znanja iz dijaspore, te potražnju i potrebu za takvim znanjima iz BiH. Sada to imamo.  Usvojili smo Pravila za prenos znanja stručnjaka iz dijaspore u javne ustanove i institucije u BiH, u budžetu obezbijedili sredstva, a u septembru počeli sa realizacijom prenosa znanja, i to će ubuduće biti redovna aktivnost Ministarstva”, kazao je ministar Hurtić. 



“Angažman stručnjaka, dr. Midhata Ajanovića iz Švedske na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, jedan je od prvih prenosa znanja koje direktno i samostalno organizuje i finansira Ministarstvo i velika mi je čast što je s nama danas ovdje. Zahvaljujem mu se na spremnosti da na ovaj način doprinese razvoju visokog obrazovanja i prenosa znanja u BiH. Istovremeno se zahvaljujem Akademiji scenskih umjetnosti što su prepoznali značaj programa prenosa znanja iz dijaspore i prijavili se da budu institucija prijema i iskoriste ta znanja”, dodao je Hurtić.


 
Od početka septembra, kada je objavljen javni poziv za prenos znanja, pa do kraja novembra, u ministarstvo je pristiglo preko 20 prijava stručnjaka iz dijaspore. Najveći dio do sada prijavljenih će biti realizovan tokom 2024, uglavnom u periodu od marta do septembra 2024. godine.