Saopćenja

Okrugli sto o pristupu LGBTI osoba zdravstvenim uslugama u BiH

19.12.2023




(Sarajevo, 12. 12. 2023) U “Bijeloj sali” Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine je održan okrugli sto “Pristup zdravstvenoj zaštiti za LGBTI osobe u Bosni i Hercegovini” u organizaciji Agencije za ravnopravnost spolova Bosne i Hercegovine Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovina i Odjela za seksualnu orijentaciju i rodni identitet Vijeća Evrope iz Strazbura. 

Okrugli sto je okupio oko 40 predstavnika relevantnih institucija sa nivoa Institucija Bosne i Hercegovione, entitetâ, kantonâ i lokalnih zajednica, zavodâ, medicinskih radnica/radnika, organizacija civilnog društva, posebno onih koje predstavljaju LGBTI osobe, Vijeća Evrope i drugih međunarodnih organizacija i stručnjaka/stručnjakinja.

Ekspertice/ti Vijeća Evrope prezentovali su preliminarna analiza Vijeća Evrope na temu pristupa zdravstvu za LGBTI u Bosni i Hercegovini a okrugli sto je bio prilika da relevantni  domaći akteri da pruže feed-back na pomenutu analizu, kao i za dijalog u cilju razmatranja postojećih mjera, politika i zakona u ovoj oblasti.

Okrugli sto je upriličen u kontekstu godišnjih tematskih pregleda koje organizuje Vijeće Evrope u vezi implementacije Preporuke Vijeća Evrope državama članicama o mjerama za borbu protiv diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije ili rodnog identiteta (CM/Rec(2010)5).