Saopćenja

Saopštenje za javnost povodom održavanja povorke ponosa

19.6.2024

Povodom održavanja Pete bosansko-hercegovačke povorke ponosa, koja će biti održana 22. juna 2024. godine u Sarajevu, Agencija za ravnopravnost spolova Bosne i Hercegovine Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH upućuje izraze  podrške organizatoricama i organizatorima. Ujedno izražavamo želje i nade da će povorka biti realizovana na bezbjedan, miran i dostojanstven način. Povorka treba da bude prihvaćena kao izraz građanskog aktivizma kojim se želi skrenuti pažnja javnosti da sa nama žive i rade i osobe drugačije seksualne orijentacije, rodnog identiteta i seksualnih karakteristika, te da one/oni moraju imati ista prava kao i ostali građani/građanke naše zemlje.

Zakon o ravnopravnosti spolova u Bosni i Hercegovini i Zakon o zabrani diskriminacije su doneseni s namjerom da građanke i građani žive u društvu u kojem neće biti diskriminacije na osnovu rase, boje kože, jezika, vjere, etničke pripadnosti, invaliditeta, starosne dobi, nacionalnog ili socijalnog porijekla, veze s nacionalnom manjinom, političkog ili drugog uvjerenja, imovnog stanja, članstva u sindikatu ili drugom udruženju, obrazovanja, društvenog položaja,  spola, seksualne orijentacije, rodnog identiteta ili spolnih karakteristika.

Uprkos postojanja takvog zakonodavnog okvira, istraživanja, analize i izvještaji domaćih i stranih aktera iz godine u godinu svjedoče da su u Bosni i Hercegovini lezbejkama, gejevima, biseksualnim osobama, trans muškarcima/ženama i interspolnim osobama uskraćena mnoga prava, uključujući i pravo na sigurnost, okupljanje, pravno priznavanje roda i života u drugom rodnom identitetu, pravo na adekvatne zdravstvene usluge ili pravo na porodični život. 

Kako bi ukazala na pomenute probleme, ovogodišnja povorka će biti održana pod sloganom „Volim da se ne bojim“. Agencija za ravnopravnost spolova Bosne i Hercegovine Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH podržava ovakve aktivnosti i poziva građanke i građane da tolerancijom i razumijevanjem, u svakodnevnom životu, doprinesu da se ni jedna osoba u Bosni i Hercegovini ne mora bojati zbog svoje različitosti i zbog toga što i koga voli!


Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine
Agencija za ravnopravnost spolova Bosne i Hercegovine