Saopćenja

Realizovana Finalna radionica u svrhu izrade Akcionog plana za period 2024-2026

23.7.2024

U periodu od 01. do 03. Juna 2024. godine, u Hotelu Banja Vrućica (Teslić), održana je Finalna radionica za izradu Akcionog plana za period 2024-2026 godine, pod vođstvom Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine (MLJPI) i implementing partnera Hilfswerk International (HWI). 

Na ovoj dvodnevnoj radionici članovi radne grupe imali su priliku prvobitno čuti o oblastima preuzimanja obaveza u upravljanju migratskim tokovima od strane Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, kao i planiranim aktivnostima projekta  "Jačanje procesa upravljanja migracijama, azilom i povratkom na zapadnom Balkanu" pod čijim se okriljem ova radionica i održala. 



Predstavnici MLJPI potom su predvodili aktivnu diskusiju na temu rekapitulacije aktivnosti na izradi Akcionog plana za period 2024-2026 godina, kao i dopune teksta Strategije za prihvat i integraciju državljana Bosne i Hercegovine, koji se vraćaju po osnovu sporazuma o readmisiji a koja se odnosila na zakonske i podzakonske izmjene. 

Učesnici su potom, opsežnim dvodnevnim radom aktivno učestvovali u plenarnoj raspravi i zajedničkoj finalizaciji dokumenta Akcionog plana kao i teksta same Strategije koja se odnosi na prethodno pomenute zakonske i podzakonske izmjene. 

Radionica je finalizirana i osvrtom te diskusijom po pitanju aktuelnog stanja u oblasti readmisije/prihvata ranjivih kategorija readmisiranih državljana BiH što će činiti još jedan korak ka unapređenju i očuvanju bezviznog režima za građane BiH. 

Projekat "Jačanje procesa upravljanja migracijama, azilom i povratkom na zapadnom Balkanu"  finansiran je od strane Fonda za azil, migracije i integraciju (AMIF) te Saveznog ministarstva unutarašnjih poslova Austrije.

Više o projektu:
https://hwi.ba/en/projects/refugees-migrants-displaced-persons/strengthening-migration-management-asylum-and-return-processes-in-the-western-balkans/22