Saopćenja

Povodom 3. maja, Međunarodnog dana slobode medija, ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine dr. Safet Halilović uputio je čestitku novinarima, medijskim kućama i udruženjima novinara u BiH.

2.5.2010

„Bosna i Hercegovina je, prema istraživanjima svjetskih asocijacija o slobodi medija, u kategoriji djelimično slobodnih zemalja. Bosna i Hercegovina, ocjena je UN Vijeća za ljudska prava, ima jedan od najboljih pravnih i regulatornih okvira u Evropi o slobodi medija, ali joj nedostaje pravna implementacija“, navodi ministar Halilović.

Podsjećajući na, u februaru ove godine u Ženevi pred Vijećem za ljudska prava UN  prezentirani Univerzalni periodični pregled o stanju ljudskih prava u BiH, ministar Halilović navodi preporuke UN Vijeća koje se odnose na jačanje nadležnosti Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) i smanjenje rizika od govora mržnje.

„Sloboda medija je priznata kao jedan od najvažnijih uvjeta ekonomskog, političkog i socijalnog vida stabilnosti i napretka jedne države i istovremeno pouzdan saveznik u borbi protiv negativnih implikacija koje sa sobom nose pošasti kao što su korupcija, siromaštvo, bolest, neznanje, nepismenost. Nažalost, i danas su u mnogim zemljama svijeta novinari meta autoritativnih režima i dobro organiziranih kriminalnih organizacija. I danas u velikom broju zemalja novinare ubijaju, zlostavljaju, prijete im, kažnjavaju ih, cenzuriraju i zabranjuju njihove tekstove“, navodi ministar Halilović i  podsjeća da je u članu 10 Konvencije o zaštiti ljudskih prava i sloboda navedeno da „svako ima pravo na slobodu izražavanja, te da to pravo uključuje slobodu mišljenja i slobodu primanja i prenošenja informacija i ideja, bez miješanja javne vlasti i bez obzira na granice“

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH poziva medijske kuće na još bolju saradnju, kako bi zajednički promovirali dostignuća u zaštiti ljudskih prava svih građana u BiH, te poticali unapređenje ljudskih prava posebno ugroženih kategorija kao što su izbjeglice i raseljene osobe, žrtve rata, osobe sa invaliditetom, djeca, žene.

Kabinet ministra