Saopćenja

15. maj - Međunarodni dan porodice

14.5.2010

Generalna skupština UN je 1993. godine odlučila 15. maj proglasiti Međunarodim danom porodice, želeći da istakne važnost porodičnog života i porodice kao osnovne društvene zajednice. Odmah nakon proglašenja ovog dana, 1994. godina je proglašena Međunarodnom godinom porodice, kako bi bilo potaknuto djelovanje društva u korist porodice, kao i donošenje odluka koje će osigurati bolji standard i kvalitet porodičnog života.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH i Agencija za ravnopravnost spolova BiH žele potaknuti djelovanje svih nadležnih institucija da pruže podršku u unaprjeđenju porodičnog života. Porodica utiče na oblikovanje strukture ličnosti, pa tako i osnovnih pravila društvenog ponašanja.

Jedinstveno rješavanje problema porodilja na teritoriji BiH dovelo bi do zaustavljanja pada nataliteta. Loša ekonomska situacija i dugotrajna tranzicija u BiH negativno utiču na položaj žena u porodici. Da bi bili riješeni problemi siromaštva, nasilja i ugrožavanja prava u porodici i društvu neophodno je jače angažiranje svih nadležnih institucija.

Najveći problemi porodica u BiH su neadekvatna socijalna i ekonomska sigurnost, u velikom broju neriješena zdravstvena zaštita, posebno porodilja, visok postotak razvoda brakova, pad nataliteta i prirodnog priraštaja. Naročito su izraženi problemi porodica sa invalidnim članom ili porodica sa više djece, a kao pošast današnjeg doba javlja se nasilje u porodici. Za rješavanje ovih problema potrebno je da relevantne institucije više brinu o porodici i njenim potrebama u svim segmentima života, posvete više pažnje planiranju porodice, poboljšanju reproduktivnog zdravlja žena i mladih, smanjenju siromaštva, jačanju odgovornosti očeva u porodici i pozicije žene u društvu, zajednici i porodici, populaciji starih, invalidnih i marginaliziranih osoba. Sasvim sigurno je da samo porodica u kojoj vlada tolerancija, razumijevanje, uvažavanje i poštivanje svih njenih članova, može biti osnova za zdravo društvo.<

Kabinet ministra i
Agencija za ravnopravnost spolova BiH