Saopćenja

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safet Halilović primio je danas delegaciju Svjetskog saveza dijaspore (SSD) BiH, koja ga je informirala o pripremama za 5. Kongres SSDBiH, koji će biti održan od 21. do 23. maja 2010. godine u Sarajevu.

21.5.2010

„Ovom kongresu će prisustvovati 140 delegata i gostiju iz 17 država u kojima žive građani BiH. Posebno želimo istaknuti da ove godine imamo delegate iz SAD, jer se SSDBiH pridružio i Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike“, kazao je sekretar SSDBiH Anes Cerić.

Ministar Halilović, jedan od pokrovitelja 5. Kongresa SSDBiH, kazao je kako se nada da će ovaj kongres potaknuti instutucije na svim nivoima u BiH da se snažnije angažiraju u intenziviranju saradnje sa bosanskohercegovačkom dijasporom.

„Izbor tema o kojima će raspravljati Kongres, a odnose se na predstojeće opće izbore u BiH, popis stanovništva i ulogu i značaj bosanskohercegovačke dijaspore za BiH, u potpunosti se podudaraju sa aktuelnim događanjima u BiH, te će zasigurno zaključci Kongresa imati odjeka kako u bh. javnosti, tako i u relevantnim institucijama“, kazao je ministar Halilović i dodao kako se niko ozbiljan u ovoj zemlji ne smije odreći niti zanemariti snagu dijaspore, jer izvan granica BiH trenutno boravi više od 1,3 miliona građana porijeklom iz BiH.


U delegacji su bili počasni konzul BiH u Izmiru Ahmet Kemal Baysak, potpredsjednici SSDBiH Nesib Karišik i Belmir Zec, sekretar Anes Cerić i član Glavnog odbora SSDBiH Zaim Pašić.

Kabinet ministra