Saopćenja

Baku (Azerbejdžan), 24. maja 2010. godine

27.5.2010

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safet Halilović i direktorica Agencije za ravnoporavnost spolova BiH  Samra Filipović-Hadžiabdić učestvuju 24. i 25. maja 2010. godine u radu 7. ministarske konferencije Vijeća Evrope o jednakosti spolova, koju je organizirala Vlada Azerbejdžana u svom glavnom gradu Bakuu.

Ministar Halilović je predstavnike vlada 35 evropskih zemalja, Vijeća Evrope i Ujedinjenih naroda, upoznao o aktuelnoj situaciji u BiH, aktivnostima koje poduzima Ministarstvo u oblasti povratka i zaštite ljudskih prava, te posebno naporima koje BiH poduzima u stvaranju zakonskog okvira koji osigurava ravnopravnost spolova, naročito u oblasti obrazovanja.

Temi Konferencije je ”Ravnopravnost spolova: prevazilaženje jaza između de iure i de facto ravnopravnosti spolova”, a delegacija BiH, koju je predvodio ministar Halilović, dala je puni doprinos u raspravi i definiranju završnih dokumenata.

Naročito aktivno ministar Halilović i direktorica Filipović -Hadžiabdić učestvovali su u raspravi o izazovima sa kojima se suočavaju države članice Vijeća Evrope u oblasti obrazovanja.

Ministar Halilović je kazao kako zakoni iz oblasti obrazovanaja u BiH sadrže načela zabrane diskriminacije, prema svim osnovama.

BiH je dobila čestitke i podršku učesnika Konferencije za napore koje čini kako bi osposobila što više osoba za praćenje stanja u oblasti ravnopravnosti spolova.

Tokom 2008. godine magistriralo je 15 studentkinja-studenata na postdiplomskom studiju Gender-Rodne studije na Univerzitetu u Sarajevu i upisana je druga generacija, čime se povećava broj osoba sa stručnim akademskim znanjima i z ove oblasti", kazao je ministar Halilović.

Ministar Halilovic je ukazao i na probleme u oblasti obrazovanja sa aspekta jednakosti spolova, prije svega nedovoljno uključivanje u obrazovni sistem djece iz siromašnih porodica, djevojčica iz ruralnih područja, romske djece.

U BiH je evidentno da veći broj djevojaka nego mladića završava visoko obrazovanje, ali se zapaža obrnuta piramida u akademskim zvanjima: veći broj žena diplomira, relativno je ujednačen broj na nivou asistenata, ali potom, sa većim rangom profesorskih zvanja opada broj žena na tim pozicijama", kazao je ministar Halilović, koji se na marginama Konferencije, među ostalim, susreo sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Azerbejdžana Vakifom Sadiqovom, te predsjednicom Državnog komiteta za brigu o porodici, ženama i djeci Azerbejdžana Hijran Huseynova.

Kabinet ministra