Saopćenja

4. juni - Međunarodni dan nedužne djece, žrtava agresije

3.6.2010

Oganizacija Ujedinjenih naroda je 1993. godine donijela odluku da se 4. juni u svijetu obilježava kao Međunarodni dan nedužne djece - žrtava agresije, a ovaj datum nalazi se u zvaničnom kalendaru institucija BiH, odnosno Programu obilježavanja značajnih datuma iz oblasti ljudskih prava u BiH.

Iako je u BiH u posljednjih nekoliko godina postignut znatan napredak u vezi sa prihvatanjem međunarodnih normi i obaveza, te usvajanjem niza dokumenata koji se odnose na zaštitu prava djece, opća situacija u kojoj odrastaju djeca u BiH još nije zadovoljavajuća.

Djeca u BiH su sve više izložena nasilju u porodici, školi i ulici, porocima narkomanije i alkoholizma, dok su izloženost pedofiliji, pornografiji, nasilju i nepoželjnom seksualnom materijalu na Internetu u stalnom porastu. Ozračje u kojem danas žive djeca u našoj zemlji dodatno usložnjava težak socio-ekonomski položaj velikog broja porodica, što rezultira zloupotrebom djece, njihovim zanemarivanjem i izrabljivanjem, te i fizičkim i seksualnim zlostavljanjem.

Kao rezultat lošeg djetinjstva i odrastanja mladih godinama unazad, BiH se danas suočava i sa velikim problemom maloljetničkog prijestupništva, koji je uzeo i svoje prve žrtve.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH nastavlja aktivnosti u vezi za implementacijom projekta "Jačanje sistema socijalne zaštite i inkluzije djece u BiH", koji je usmjeren na poboljšanje općeg statusa djece u BiH.

Uz podršku resornih ministarstava i institucija, te Švicarske Konfederacije, Vlade Švedske i UNICEF, Ministarstvo realizira i projekat „Zaštite djece izložene riziku i djece u kontaktu sa pravosudnim sistemom u BiH”, radi pružanja podrške reformi sistema maloljetničkog pravosuđa i unaprjeđivanja pravosuđa za djecu u BiH, u skladu sa međunarodnim standardima.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, povodom Međunarodnog dana nedužne djece, žrtava agresije, odaje priznanje svima onima kojima su djeca primarni cilj rada kao i onima koji se bave zaštitom i promocijom dječijih prava u BiH.

Kabinet ministra