Saopćenja

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safet Halilović informirao je predstavnika UNHCR u BiH Naveed Hussaina, tokom razgovora u Sarajevu, o aktivnostima koje provodi Ministarstvo u realizaciji više od 37 miliona KM osiguranih sredstava u državnom budžetu za pomoć povratnicima u ovoj godini.

8.6.2010


„Ove godine projekti rekonstrukcije individualnih stambenih objekata, zgrada zajedničkog stanovanja i elektrifikacije bit će realizirani u 92 općine na području cijele BiH. Do sada smo memorandume o razumijevanju za implementaciju ovih projekata potpisali sa predstavnicima 77 općina tuzlanske, banjalučke i sarajevske regije, a u srijedu (9. juna 2010. godine) memorandume ćemo potpisati i sa predstavnicima 15 općina mostarske regije“, kazao je ministar Halilović i dodao da je ukupna vrijednost ovih projekata više od 20 miliona KM.

Prema riječima ministra Halilovića, ove godine je prvi put osigurano 14 miliona KM za održivi povratak, jednako sredstvima osiguranim za obnovu individualnih stambenih objekata povratnika na području cijele BiH.

„U Ministarstvo je pristiglo 3.000 aplikacija za projekte održivog povratka, čija je ukupna vrijednost 320 miliona KM, a Ministarstvo ima na raspolaganju tek 14 miliona KM“, kazao je ministar Halilović i dodao kako samo ovaj podatak ukazuje na potrebu osiguravanja mnogo većih sredstava za rješavanje problema povratka.

Naveed Hussain je još jednom podržao aktivnosti Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, posebno u pripremi Revidirane strategije za provedbu Aneksa 7 Dejtonskog sporazuma. U tom smislu, prenio je ministru Haliloviću kontinuiranu podršku ovom dokumentu visokog komesara za izbjeglice, te predstavnika generalnog sekretara UN za ljudska prava interno raseljenih osoba Waltera Kalina.

Predstavnik UNHCR u BiH upoznao je ministra Halilovića i o pozivu BiH da se uključi u Izvršni komitet UNHCR, kao država koja je regionalni lider u mnogim segmentima povratka izbjeglica i rješavanja statusa raseljenih osoba.

Kabinet ministra