Saopćenja

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safet Halilović uručio je danas u Općini Foča-Ustikolina ključeve za osam obnovljenih kuća povratnika, za što je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH izdvojilo 250.000 KM.

18.6.2010

„Uključujući ovih 250.000 KM, Ministarstvo je u posljednje vrijeme za obnovu individualnih stambenih jedinica povratnika, rekonstrukciju komunalne i socijalne infrastrukture, elektrifikaciju povratničkih naselja i održivi povratak u Općini Foča-Ustikolina  izdvojilo blizu dva miliona KM“, kazao je ministar Halilović.

Tokom susreta sa načelnikom ove općine Zijadom Kunovcem i povratnicima, ministar Halilović je izjavio da je od 1.369 u ratu devastiranih stambenih jedinica obnovljeno 917, da je provedba imovinskih zakona u potpunosti završena, ali da, nažalost, još postoji kolektivni centar.

Povratnici su istaknuli da kočnicu većem povratku na područje općine Foča-Ustikolina, posebno mladih ljudi, predstavlja nezaposlenost, na što je ministar Halilović rekao da je ove godine u budžetu Ministarstva osigurano 14 miliona KM za održivi povratak na području cijele BiH, jednako koliko i za rekonstrukciju individualnih stambenih jedinica.

Nakon općine Foča-Ustikolina ministar Halilović je posjetio Općinu Čajniče, gdje je sa povratnicima razgovarao o do sada realiziranim projektima pomoći povratnicima i njhihovim prioritetetnim potrebama u ovoj godini.

„Ministarstvo je u posljednje vrijeme u obnovu individualnih stambenih jedinica povratnika, elektrifikaciju, rekonstrukciju komunalne i socijalne infrastrukture i održivi povratak na području Općine Čajniče uložilo oko 1,6 miliona KM“, kazao je ministar Halilović.

Prema riječima ministra Halilovića, u nekoliko sela čajničke općine u kojima nema električne energije vratilo se 77 porodica.

„Prošle godine smo izdvojili 200.000 KM za elektrifikaciju povratničkih naselja u ovoj općini“, kazao je ministar Halilović i dodao da je rekonstrukcija elektrodistributivne mreže u svim mjestima povratka u BiH jedan od prioriteta Ministarstva.