Saopćenja

20. juni – Svjetski dan izbjeglica

19.6.2010

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH podsjeća da se u svijetu 20. juni obilježava kao Dan izbjeglica i tim povodom ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH uputio je poruku svim izbjeglicama izvan domovine i raseljenim osobama unutar BiH.

“Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH u posljednje je tri godine sve svoje stručne potencijale maksimalno angažiralo kako bi unaprijedili proces povratka. Radili smo, između ostalog, paralelno na dva kolosijeka: osigurati što više sredstava za pomoć povratnicima i revidirati strateški dokument za provedu Aneksa 7 Dejtonskog sporazuma. Danas možemo konstatirati da smo imali značajnog uspjeha u ove obje, veoma zahtjevne aktivnosti. Osigurali smo za tri godine više od 150 miliona KM za različite projekte pomoći povratnicima, a Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je prije nekoliko dana Revidiranu strategiju za provedbu Aneksa 7 Dejtonskog sporazuma. Nadamo se da će Revidiranu strategiju sljedeće sedmice usvojiti i Dom naroda Parlamenta BiH, čime bi ovaj dokument postao važeći”, izjavio je ministar Halilović.

U izjavi ministar navodi “da Ministarstvo ni u jednom trenutku nije bilo obeshrabreno ne tako rijetkim opstrukcijama procesa povratka, niti često javno plasiranim dezinformacijama da je ovaj proces u BiH završen”.

“Niko nema pravo kazati da je Aneks 7 zatvoreno poglavlje, sve dok i posljednjoj izbjegloj ili raseljenjoj osobi koja to želi ne osiguramo uvjete za povratak u prijeratni dom. U bazi podataka Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH trenutno je evidentirano oko 45.000 porodica ili oko 150.000 osoba koje se žele vratiti u svoje domove. Da bismo im osigurali to pravo, kao jedno od temeljnih ljudskih prava, potrebno je u naredne četiri godine obezbijediti oko 200 miliona KM na godišnjem nivou”, kazao je ministar Halilović.

Prema riječima ministra Halilovića, ta je sredstva moguće osigurati većim izdvajanjem na svim nivoima vlasti u BiH i kreditinim zaduženjem.

“Želim podsjetiti da smo u posljednje tri godine uspjeli osigurati na državnom nivou višestruko veća sredstva, nego je to činjeno od 2000. do 2007. godine. Realizirani su ili je u toku realizacija nekoliko stotina odobrenih projekata pomoći povratnicima, ukupne vrijednosti više od 150 miliona KM. Ovogodišnji Svjetski dan izbjeglica u svojim domovima širom BiH, obnovljenim u posljednjoj godini, dočekat će 557 porodica. Također, obnovljeno je 65 stambenih zgrada u 19 općina u BiH, u 22 općine širom BiH električnu energiju je dobilo 339 povratničkih porodica, realizirana su 73 projekta održivog povratka u 42 općine. Posebno želim istaknuti da je u potpunosti realiziran projekat razvoja i oporavka Srebrenice, vrijedan deset miliona KM”, izjavio je ministar Halilović.

“I sve ono što je pripremano i dogovoreno u uredima Ministarstva, provjeravali smo na terenu. Posjetili smo više od dvije trećine općina u BiH, sa njihovim povratničkim naseljima. Ministarstvo je svih pet radnih dana u sedmici otvoreno za sve osobe u BiH kojima su na bilo koji način ugrožena ljudska prava. Posebno su mogućnost neposrednog kontakta sa odgovornim osobama u Ministarstvu koristili povratnici i raseljene osobe“, kazao je ministar Halilović.

„Svjetski dan izbjeglica poseban je datum koji podsjeća sve nadležne domaće i međunarodne institucije u BiH i predstavnike civilnog društva, da još postoji grupa obespravljenih građana u BiH za čije je trajno rješenje potrebno angažirati sve raspoložive resurse i  naći dodatne mogućnosti, kako bi ovaj izuzetno složen problem bio trajno i sistemski riješen“, izjavio je ministar Halilović.

                                                                                                          Kabinet ministra