Saopćenja

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safet Halilović sa saradnicima informirao je, tokom susreta u Sarajevu, članove Radne grupe UN za prinudne nestanke o aktivnostima koje je poduzela BiH na ispunjavanju međunarodnih obaveza i stvaranju zakonskog okvira za unapređenje procesa traženja nestalih osoba.

16.6.2010

Posebno je Radnu grupu, koju je predvodio glavni izvjestilac Jeremy Sarkin, zanimao proces ratifikacije međunarodne Konvencije za zaštitu svih osoba od prisilnog nestanka.

            „Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice je sačnilo osnove za ratifikaciju ove konvencije, te je dobilo pozitivna mišljena nadležnih državnih ministarstava i vlada eniteta, ali se još nije očitovala Vlada Brčko Distrikta. Odmah nakon dobijanja ovog mišljenja, Konvencija će biti upućena u proceduru ratifikacije“, kazao je ministar Halilović.

            Ministar Halilović je podsjetio da je BiH prihvatila 16 međunarodnih dokumenata iz oblasti ljudskih prava, te da je u postupku potpisivanje još sedam dokumenata.

            Prema riječima ministra Halilovića, intenzivirane su i aktivnosti na izradi Strategije tranzicijske pravde u BiH.

            „Radna grupa za izradu ove strategije, koju je formiralo Vijeće ministara BiH, završila je prvi prvi ciklus konsultacija, a očekuje se da bi ovaj dokument u proceduru usvajanja mogao biti upućen krajem ove godine“, kazao je ministar Halilović i dodao da će, nakon usvajanja Strategije tranzicijske pravde u BiH biti sačinjen plan njene realizacije.

            Izrada ove strategije zasniva se na tri stuba tranzicijske pravde: reparaciji, utvrđivanju činjenica i institucionalnim reformama.

Radna grupa UN za prinudne nestanke istaknula je značajan napredak BiH u oblasti zaštite ljudskih prava, što je potvrđeno i u Vijeću za ljudska prava UN u Ženevi, koje je usvojilo Univerzalni pregled stanja ljudskih prava u BiH.

Kabinet ministra