Saopćenja

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je na današnjoj sjednici, na prijedlog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Revidiranu strategiju za provedbu Aneksa 7 Dejtonskog sporazuma, čime je ovaj dokument postao važeći.

24.6.2010

Revidiranu strategiju Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH u istovjetnom tekstu usvojio na sjednici održanoj 16. juna 2010. godine.

Ministartsvo za ljudska prava i izbjeglice BiH želi odati priznanje delegatima Doma naroda, koji su u velikoj većini podržali Revidiranu strategiju i prepoznali važnost ovog dokumenta za više od 150 hiljada izbjeglih i raseljenih osoba koje još čekaju ostvarivanje prava na povratak u svoj dom,  ali i za sve izbjegle i raseljene osobe koje nisu ostvarile ostala prava koja im garantira Aneks 7 Dejtonskog sporazuma.

Usvajanje ovog dokumenta značajno je i sa aspekta osiguravanja više sredstva za realizaciju procesa povratka, kako je to predviđeno programom i akcionim planom povratka do 2014. godine, koji su sastavni dio Strategije. Bosna i Hercegovina sada ima instrument na osnovu kojega može kod međunarodnih finansijskih institucija aplicirati za dobijanje kreditnih sredstava od oko 500 miliona KM, o čemu je ranije zaključak donio i Zastupnički dom Parlamenta BiH.

Želimo podsjetiti da Aneks 7 Dejtonskog sporazuma na nedvosmislen način govori o procesu povratka, pravu na izbor mjesta prebivališta i pravu na naknadu štete raseljenim osobama i izbjeglicama u slučajevima kada se imovina ne može vratiti. Revidirana staretgija, kao okvirni dokument, sada u potpunosti otvara mogućnosti za izradu posebnih propisa u roku koji odredi Parlamentrana skupština BiH. Tim će propisima biti riješena i tehnička pitanja, osnivanje posebnog fonda za kompenzaciju štete ili restrukturiranjem postojećeg Fonda za povratak na način da se bavi i pitanjima kompenzacije.

Revidiranom strategijom želi se omogućiti svim raseljenim osobama i izbjeglicama da ostvare neki oblik kompenzacije za imovinu koja im ne može biti vraćena, a istodobno u istu ravan dovesti sve one na koje se Aneks 7 i odnosi. 

Kabinet ministra