Saopćenja

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safet Halilović danas je u Općini Stolac uručio ključeve za 13 obnovljenih stambenih jedinica povratnika, u čiju je rekonstrukciju Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH uložilo 250.000 KM.

2.7.2010

„U posljednje vrijeme Ministartsvo je za obnovu individualnih stambenih jedinica povratnika, zgrada zajedničkog stanovanja, rekonstrukciju komunalne i socijalne infrastrukture i održivi povratak u ovoj općini izdvojilo više od 1,7 miliona KM“, kazao je ministar Halilović i dodao da je iz ovogodišnjeg budžeta Ministarstva planirana obnova individualnih stambenih jedinica povratnika u iznosu od dodatnih 125.000 KM.

Ministar Halilović je sa čelnicima Općine Stolac posjetio neke od obnovljenih kuća, kako bi se uvjerio u kvalitet izvedenih radova i sa povratnicima razgovarao o njihovim prioritetnim potrebama u održivosti povratka.

Istaknuto je kako su osnovni problemi održivosti povratka u ovoj općini nemogućnost zapošljavanja i samozapošljavanja, odnosno nedostatak poljoprivrednih mašina, stočnog fonda, sadnog materijala i povoljnih kredita za poljoprivredu.

Ministar Haliloivć je kazao da su ove godine prvi put osigurana podjednaka sredstava od po 14 miliona KM za rekonstrukciju devastiranih stambenih jedinica povratnika i održivi povratak na području cijele BiH.

Kabinet ministra