Saopćenja

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safet Halilović jučer je u Jajcu sa načelnikom ove općine, predstavnkom Hilfswerk Austria Interational i članovima 19 romskih porodica potpisao Sporazum za rekonstrukciju, sanaciju, izgradnju stambenih jedinica za romske porodice, za što je sredstva osiguralo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice u okviru projekta Stambeno zbrinjavanje Roma.

9.7.2010

„Potpisivanjem ovog sporazuma, praktično su stečeni uslovi za početak rekonstrukcije, odnosno izgradnje 19 stambenih jedinica za romske porodice na podrčju Općine Jajce, a implementator je Hilfswerk Austria International“, kazao je ministar Halilović koji je nakon ceremonije potpisivanja Sporazuma posjetio neke od romskih porodica.

Prema riječima ministra Halilovića,  Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH dodijelilo je 1,173.000 KM austrijskog organizaciji Hilfswerk za rekonstrukciju ili izgradnju oko 50 romskih stambenih jedinica na području općina Jajce, Kiseljak i Zenica, a Hilfswerk i ove tri općine su sa budžetskim sredstvima udružili dodatnih 783.000 KM za realizaciju ovog projekta.

Ministar Halilović je podsjetio da je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice u protekle tri godine realiziralo niz aktivnosti, prije svega u ispunjavanju ciljeva iz Akcionih planova za rješavanje problema Roma u oblastima zapošljavanja, stambenog zbrinjavanja i zdravstvene zaštite, te i obaveza preuzetih pristupanjem Bosne i Hercegovine Dekadi inksluzije Roma 2005-2015.

“Prvi put smo 2009. godine u budžetu Ministarstva osigurali tri miliona KM za provođenje Akcionih planova, a za tu namjenu na raspolaganju imamo isti iznos i za 2010. godinu. Sredstva osigurana 2009. godine za zapošljavanje, zdravstvenu zaštitu i istambeno zbrinjavanje Roma u potpunosti su plasirana putem entitetskih nadležnih institucija i institucija Brčko Distrikta”, kazao je ministar Halilović.

Prema riječima ministra Halilovića,  značajna sredstva osigurana su za stambeno zbrinjavanje Roma.

“Iz budžeta Ministarstva za 2009. godinu u iznosu od 1.863.000 KM finansiramo devet najuspješnijih projekata kojim je predviđena izgradnja 104 stambena objekta. Švedska agencija SIDA je osigurala dodatna sredstva za stambeno zbrinjavanje Roma isključivo namijenjena za finansiranje preostalih osam projekata iz 2009. godine u ukupnom iznosu od 1.885.714 KM, kao udružujuća sredstva, čime je osigurana izgradnja još 90 kuća i rekonstrukcija 30 kuća. Dodatno su uključene općine i implementing organizacije osigurale oko 2.500.000 KM tako da je ukupna vrijednost programa stambenog zbrinjavanja Roma 5.263.000 KM”, rekao je ministar Halilović i dodao kako je u cijelosti je proveden proces evidentiranja romskih potreba na cijelom prostoru Bosne i Hercegovine i evidentirano je ukupno 4.318 romskih porodica, odnosno 16.762 članova.

Kabinet ministra