Saopćenja

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safet Halilović primio je u nastupnu posjetu novoimenovanog ambasadora Velike Socijalističke Narodne Libijske Arapske Džamahirije dr. Salema Mohameda Fenira, sa kojim je razgovarao o mogućnostima unapređenja saradnje ove dvije zemlje, posebno u oblasti povratka i zaštite ljudskih prava.

9.7.2010

„Učinit ću sve da tokom moje misije u BiH, koju sam preuzeo jučer predajom akreditiva, pomognemo u procesu povratka i zaštiti prava, posebno ugroženih kategorija stanovništva u BiH“, kazao je ambasador Fenir i dodao kako sve snažnija ekonomska saradnja Libije i BiH može značajno doprinijeti i poboljšanju statusa raseljenih osoba i povratnika.

Ministar Halilović je upoznao libijskog ambasadora o aktivnostima koje provodi Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice, posebno u oblasti povratka.

„Da bismo do 2014. godine, a na osnovu Revidirane strategije, najvećim dijelom završili provedbu Aneksa 7 Dejtonskog sporazuma, potrebna su nam višestruko veća sredstva nego su to u mogućnosti osigurati svi nivoi vlasti u BiH“, kazao je ministar Halilović i dodao kako je BiH opredijeljena i kreditno se zadužiti kako bi završila ovaj veoma važan posao i u tom smislu je zatražio podršku ambasadora Fenira i njegove zemlje.

Ovom susretu prisustvovao je i Majed Maarouf, savjetnik ambasadora Fenira.

Kabinet ministra