Saopćenja

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safet Halilović i direktorica Agencije za ravnopravnost spolova BiH Samra Filipović-Hadžiabdić razgovarali su danas u Sarajevu sa ambasadorom Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH Michaelom Tathamom o realizaciju Gender akcionog plana (GAP) BiH i Revidiranoj strategiji za provedbu Aneksa 7 Dejtonskog sporazuma.

19.7.2010

„Izuzetno smo zadovoljni saradnjom sa Agencijom za ravnopravnost spolova BiH, ali nažalost nećemo biti u mogućnosti nastaviti finansijski pomagati realizaciju GAP-a, jer će u februaru sljedeće godine biti zatvoren naš Odjel za međunarodni razvoj (DFID)“, kazao je ambasador Tatham i dodao da će putem Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva u BiH biti nastavljena saradnja sa Agencijom za ravnopravnost spolova BiH, posebno u vezi sa podrškom provedbi GAP-a, kao i saradnji sa institucijama Evropske komisije.

Ambasador Tatham je pozdavio usvajanje Revidirane strategije za provedbu Aneksa 7 Dejtonskog sporazuma.

Ministar Halilović je istaknuo da ova strategija stvara nove pretpostavke za reintegriranje BiH, jer na sveobuhvatan način tretira sva pitanja definirana Aneksom 7 Dejtonskog sporazuma.

Kabinet ministra