Saopćenja

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safet Halilović danas je u Kiseljaku sa načelnikom ove općine Mladenom Mišurićem Ramljakom, predstavnikom Hilfswerk Austria Interational i članovima 15 romskih porodica potpisao Sporazum za rekonstrukciju, sanaciju ili izgradnju stambenih jedinica za romske porodice, za što je sredstva osiguralo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice u okviru projekta Stambeno zbrinjavanje Roma.

30.7.2010

Potpisivanjem ovog sporazuma, vrijednog 230.000 KM stvoreni su uslovi za početak rekonstrukcije, odnosno izgradnje 15 stambenih jedinica za romske porodice na području Općine Kiseljak, a implementator je Hilfswerk Austria International“, kazao je ministar Halilović.

Prema riječima ministra Halilovića, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH dodijelilo je 1,173.000 KM austrijskog organizaciji Hilfswerk za rekonstrukciju ili izgradnju oko 70 romskih stambenih jedinica na području općina Bijeljina, Jajce, Kiseljak i Zenica, a Hilfswerk i ove općine su sa budžetskim sredstvima udružile dodatnih 783.000 KM za realizaciju ovog projekta.

“Prvi put smo 2009. godine u budžetu Ministarstva osigurali tri miliona KM za provođenje Akcionog plana za stambeno zbrinjavanje, zapošljavanje i zdravstvenu zaštitu Roma, a za tu namjenu na raspolaganju imamo isti iznos i za 2010. godinu”, kazao je ministar Halilović i dodao da je Ministarstvo krajem prošle godine provelo akciju evidentiranja romskih potreba na području cijele BiH.

Nedavno je prezentirana Metodologija i smjernica za realizaciju sredstava namijenjenih za implementaciju Akcionog plana Bosne i Hercegovine za rješavanje problema Roma u oblasti zapošljavanja, stambenog zbrinjavanja i zdravstvene zaštite za 2010. godinu. 

Kabinet ministra