Saopćenja

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, zahvaljujući postignutim rezultatima i naporima koje u zadnje tri godine čini na provedbi Aneksa 7 Dejtonskog sporazuma, ima snažnu podršku UNDP i UNHCR

20.8.2010

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, zahvaljujući postignutim rezultatima i naporima koje u zadnje tri godine čini na provedbi Aneksa 7 Dejtonskog sporazuma,  ima snažnu podršku UNDP i UNHCR, posebno u realizaciji ciljeva iz Revidirane strategije povratka, rečeno je tokom današnjeg susreta ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safeta Halilovića i njegovih saradnika sa rezidentnim predstavnikom UNDP u BiH Yurijem Afanasievim i predstavnikom UNHCR u BiH Naveed Hussainom.

„Veoma je važno da imamo podršku i pomoć ove dvije UN agencije u trenutku kada počinjemo realizaciju Revidirane strategije za provedbu Aneksa 7 Dejtonskog sporazuma“, kazao je ministar Halilović i dodao kako su identični prioriteti Ministarstva i UNDP i UNHCR, a odnose se na elektrifikaciju povratničkih naselja, raspuštanje kolektivnih centara, održivi povratak i izradu zakonskih akata za reguliranje svih prava iz Aneksa 7.

S obzirom na opredijeljenost ove dvije agencije da podrže proces povratka, Ministarstvo će im uskoro dostaviti prijedlog prioritetnih projekata sačinjenih na osnovu Revidirane strategije za provedbu Aneksa 7 Dejtonskog sporazuma.

Zajednički će Ministarstvo, UNDP i UNHCR raditi i na prezentaciji pripremljenog Nacrta novog zakona o izbjeglim i raseljenim osobama u BiH, te prezentiranju Revidirane strategije, Akcionog plana i Programa povratka, koje je sačinilo Ministarstvo, svim relevantnim predstavnicima međunarodne zajednice u BiH.

Tokom susreta je rečeno da je u toku realizacija 800 projekata pomoći povratnicima u 130 općina u BiH, za koje je višemilionska sredstva izdvojilo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Kabinet ministra