Saopćenja

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safet Halilović i načelnik Općine Srebrenica Osman Suljić uručili su danas ključeve za 23 obnovljene stambene jedinice povratnika bošnjačke i srpske nacionalnosti u ovoj općini, za koje je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH izvojilo 1,050.000 KM.

26.8.2010

Ministar Halilović i načelnik Suljić posjetili su nekoliko povratničkih porodica koje su  uselile u obnovljene kuće u srebreničkim selima, kako bi se uvjerili u kvalitet izvedenih radova.

Uključujući ova sredstva, Ministarstvo je u posljednje vrijeme u obnovu individualnih stambenih jedinica povratnika, zgrada zajedničkog stanovanja, elektrifikaciju, rekonstrukciju komunalne i socijalne infrastrukture i održivost povratka u Općini Srebrenica izdvojilo više od 3,6 miliona KM.

Također, u potpunosti je realiziran Program oporavka i razvoja Srebrenice vrijedan deset miliona KM.

Ova sredstva je, na prijedlog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, izdvojilo Vijeće ministara BiH. Ovim sredstvima obnovljeno je 11 lamela stambenih zgrada u centru Srebrenice, obnovljen i opremljen Dom zdravlja, zgrada bivše bolnice, Komunalno preduzeće, zgrada Gimnazije, gradski stadion, izgrađene desetine kilometara asfaltnih puteva u povratničkim naseljima, data značajna podrška zapošljavanju i samozapošljavanju, te stipendiranju učenika osnovnih i srednjih škola, studenata i postdiplomaca, a podržane su organizacije i pojedinci koji pružaju pomoć osobama sa posebnim potrebama.

Kabinet ministra