Saopćenja

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safet Halilović primio je Uvu Morica (Uwe Moritz), saradnika časopisa Etnismo koji izlazi na esperantu, a s kojim je razgovarao o nizu aktuelnih tema u BiH.

7.9.2010

Izdavač ovog časopisa je Međunarodni komitet za etničke slobode, udruženje koje je osnovano 1978. godine radi prikupljanja i širenja informacija o etničkim grupama i poticanju aktivnosti na otklanjanju diskriminacije među njima.

Morica je, između ostalog, interesiralo kako su posljednji ratni sukobi u BiH  uticali na međuetničke odnose i kakva je perspektiva razvoja tih odnosa u budućnoati.

Ministar Halilović je kazao da su sukobi u nedavnoj prošlosti izazvani velikonacionalnim politikama, a da je BiH sama u svojoj milenijskoj istoriji uvijek opstojala u vlastitoj samobitnosti sa svim religijskim i drugim razlikama i ne izazivajući razarajuće sukobe.

Zbog toga je ministar Halilović istakao važnost integracije BiH u evropske tokove i NATO savez, kako bi se u budućnosti preduprijedili bilo kakvi sukobi i omogućio miran razvoj zemlje sa svim njenim etno-religijskim i kulturološkim mozaikom.

Kabinet ministra