Saopćenja

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safet Halilović posjetio je nekoliko povratničkih naselja na području Mostara i Trebinja, gdje je povratnike upoznao o aktivnostima koje provodi Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, posebno u oblasti održivog povratka.

18.9.2010

Ministar je informirao povratnike da je Ministarstvo uplatilo 20.000 KM za obnovu socijalne infrastrukture u trebinjskom naselju Skočigrm, te 15.000 KM za iste namjene u mostarskom povratničkom naselju Kokorina.

Prema riječima ministra Halilovića, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice je, putem državne Komisije za izbjeglice i raseljene osobe u posljednje vrijeme za zajedničke projekte u gradu Mostaru izdvojilo blizu 3,7 miliona KM, te za projekat CEB više od 1,2 miliona KM.

„Za obnovu zgrada zajedničkog stanovanja u Mostaru izdvojeno je 1,675.000 KM, za izgradnju individualnih stambenih jedinica u povratničkim naseljima na području ovoga grada izdvojeno je 1,450.000 KM, za obnovu komunalne i socijalne infrastrukture i zapošljavanje povratnika 474.000 KM, te elektrifikaciju povratničkih naselja 100.000 KM“, kazao je ministar Halilović.

Tokom razgovora ministra Halilovića sa povratnicima u nekoliko naselja u ovoj regiji rečeno je da su zapošljavanje i samozapošljavanje prvi prioritet održivog povratka, a obnova komunalne infrastrukture zasigurno bi olakšala život povratničkih porodica.

„Nama su potrebne poljoprivredne mašine i prateći objekti za ozbiljnije bavljenje stočarstvom, a izgradnja vodovoda i dovršetak elektrifikacije, uz ove prioritetne potrebe, ućinili bi naš povratak istinski održivim“, kazali su povratnici u Kokorinu. 

Kabinet ministra