Saopćenja

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH je iz ovogodišnjeg budžeta Udruženju građana povratnika u Banja Luku odobrilo 150.000 KM za prvu fazu izgradnje prehrambeno-proizvodne hale, koja bi trebala biti neka vrsta industrijskog i proizvodnog inkubatora.

28.9.2010

Tim povodom ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safet Halilović danas je posjetio ovo udruženje, gdje je sa njegovim predsjednikom Kemalom Gunićem i povratnicima razgovarao o prioritetnim potrebama ove populacije, posebno mogućnostima zapošljavanja, te načinima što hitnije realizacije sredstava koje je za poticaj zapošljavanju povratnika odobrilo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Ministar Halilović je obavio vrlo živi razgovor sa većim brojem članova ovog udruženja, tokom kojeg je data puna podrška svim projektima zapošljavanja i samozapošljavanja povratnika, jer je trenutno zaposleno samo jedan posto ove populacije.

„Razgovarali smo i o svim ostalim elementima održivog povratka, posebno o tome da Udruženje ima dobru saradnju sa dijasporom, te kako Banjalučani koji borave u inostranstvu ekonomski pomažu projekte zapošljavanja povratnika, različite kulturne manifestacije, te osobito obrazovanje“, kazao je ministar Halilović.

Tokom ovog veoma korisnog susreta, predstavnici Udruženja građana povratnika u Banja Luku informirali su ministra Halilovića da planiraju izgradnju prehrambenog pogona za sušenje voća i povrća sa hladnjačom kapaciteta 200 tona, proizvodnog  pogona mašinsko-bravarske radionice i pogona za izradu ugostiteljske opreme.

„Planiramo zaposliti 30 povratnika u stalnom radnom odnosu i 135 kooperanata, što će značajno poboljšati položaj socijalno ugroženih kategorija stanovništva, a posebno mladih i invalidnih osoba“, rekao je Gunić. 

Kabinet ministra