Saopćenja

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safet Halilović i sekretar Ministarstva prostornog uređenja Federacije BiH Adnan Efendić potpisali su Memorandum o razumijevanju za implementaciju Akcionog plana BiH za rješavanje problema Roma u oblasti stambenog zbrinjavanja, vrijedan 312.800 KM.

12.10.2010

Nakon potpisivanja ovog memoranduma, ukupna udružena sredstva za stambeno zbrinjavanje Roma u BiH u ovoj godini  iznose 2,312.800 KM (Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice osiguralo je dva miliona KM, a Federalno ministarstvo prostornog uređenja 312.800 KM), od čega je za ovu populaciju na području Federacije BiH predviđeno 1,566.000 KM.

„Prošle godine smo za stambeno zbrinjavanje Roma u BiH ukupno izdvojili više od 5,7 miliona KM. U ovu sumu su uključena sredstva Ministarstva za ljudska prava i izbjgelice BiH, Federalnog ministarstva prostornog uređenja, Švedske agencije za razvoj (SIDA), lokalnih zajednica i međunarodnih organizacija“, kazao je ministar Halilović i dodao da će biti izgrađeno više od 200 romskih kuća.

Efendić je kazao kako je Vlada Federacije, odnosno Ministarstvo prostornog uređenja prepoznalo aktivnosti Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i sistematsko rješavanje problema Roma, te su prošle i ove godine odlučili podržati implementaciju Akcionog plana BiH za Rome sa po 312.800 KM.

Ove godine za pomoć u stambenom zbrinjavanju Roma aplicirala je 31 općina sa područja cijele BiH i uskoro bi trebalo da budu odabrani projekti koji će biti realizirani do sada izdvojenim sredstavima.

„Nadamo se da ćemo i ove godine imati podršku međunarodnih organizacija, a posebno apeliramo na lokalne zajednice da se još aktivnije uključe u realizaciju Akcionog plana za Rome“, kazao je ministar Halilović.

Kabinet ministra