Saopćenja

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safet Halilović i pomoćnica ministra Ruzmira Tihić- Kadrić primili su u Sarajevu glavnog urednika “Bosanske pošte” Dževada Tašića, sa kojim su razgovarali o saradnji institucija BiH sa ovim uspješnim glasilom bh. dijaspore u skandinavskim zemljama.

13.10.2010

Ministar Halilović upozno je Tašića o aktivnostima koje Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice provodi u okviru svoje nadležnosti, posebno povratku izbjeglica i iseljeništvu.

“U iseljeništvu trenutno boravi više od 1,3 miliona građana porijeklom iz BiH, što čini trećinu ukupnog stanovništva naše zemlje. To je izuzetno veliki ljudski i ekonomski potencijal, kojeg mnogi u BiH nisu svjesni i zato je potrebno dodatno raditi na promociji resursa bh. dijaspore u BiH”, kazao je ministar Halilović.

Ministar  Halilović uručio je Tašiću nekoliko publikacija koje je izdalo ovo ministarstvo, a koje se odnose na iseljeništvo: “Ko je ko u djsapori-doktori.nauka i naučnoistraživački radnici“ prvi i drugi dio, „Ko je ko u bh. dijaspori-pisci“, „ Pregled stanja dijaspore po državama“, „ Dopunsko obrazovanje djece u iseljeništvu“, „Manifestacije dijaspore pod pokroviteljstvom Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice“, „Forum mladih u okviru Drugog kongresa naučne dijaspore“ i „Informativna brošura za bh. iseljenike“.

Tašić je kazao kako “Bosanska pošta“ ove godine obilježava petnaestu godišnjicu rada.

“Prvi broj smo izdali 1995. godine u Norveškoj, a u narednih nekoliko godina proširili smo izdanja na Švedsku, Dansku i Finsku. Sa ‘Bosanskom poštom’ godišnje sarađuje 300 ljudi, a kruna našeg rada je upravo štampana knjiga ‘Naši tragovi u Skandinaviji’”, kazao je Tašić i dodao je ovaj list postao kanal za komunikaciju naših građana u dijaspori sa institucijama u BiH, ali i vladama zemalja u kojima borave.

Ministar Halilović je Tašiću uručio zahvalnicu Ministarstva za 15-godišnji rad na uspostavljanju komunikacije bh. građana u dijaspori s institucijama u BiH.

Kabinet ministra