Saopćenja

Međunarodna organizacija za mir, brigu i pomoć (IOPCR) sa sjedištem u Tripoliju spremna je pomoći proces povratka izbjeglica i raseljenih osoba u BiH, te uskoro u ovu svrhu osigurati pet miliona američkih dolara, kazao je predsjednik ove nevladine organizacije Khaled K. El Hamedi tokom razgovora u Sarajevu sa ministrom za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safetom Halilovićem.

21.10.2010

 „Spremni smo u vrlo kratkom roku donirati sredstva iz fonda IOPCR za pomoć izbjeglim i raseljenim osobama u BiH, ali i angažirati se za dobijanje dodatnih sredstava iz drugih izvora“, kazao je El Hamedi nakon što ga je ministar Halilović informirao o trenutnom stanju u oblasti povratka.

Ministar Halilović je ukazao na veličinu problema u ovoj oblasti kazavši da su, uprkos značajno povećanim izdvajanjima za povratak u posljednje tri godine, i dalje potrebna višestruko veća sredstva da bi u naredne četiri godine suštinski bilo zatvoreno poglavlje Aneksa 7 Dejtonskog sporazuma.

„U posljednje tri godine samo u državnom budžetu izdvojili smo više od 150 miliona KM za povratak. Ovim sredstavima izgrađeno je oko 4.000 povratničkih domova, rekonstruirane desetine kilometara puteva, vodovodne i kanalizacione mreže, desetine miliona KM izdvojeno je za elektrifikaciju povratničkih naselja i održivi povratak“, kazao je ministar Halilović i dodao kako još 47.000 porodica ili oko 150.000 osoba čeka povratak u svoje domove.

Kabinet ministra