Saopćenja

Islamska Republika Iran ima osiguranih 150 miliona eura kredita za razvijanje ekonomske saradnje sa BiH, te pripremljen Memorandum o razumijevanju za korištenje ove kreditne linije, kazao je iranski ambasador u BiH Gholamreza Yousefi tokom današnjeg razgovora sa ministrom za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safetom Halilovićem.

1.11.2010

„Islamska Republika Iran ima izuzetno dobre političke i kulturne odnose sa BiH, ali ekonomski odnosi bi mogli biti na mnogo većoj razini. Zato smo predložili Ministarstvu finansija i trezora BiH Memorandum o razumijevanju sa korištenje ovog kredita i nadamo se da ćemo uskoro biti u prilici potpisati ovaj memorandum“, kazao je ambasador Yousefi i dodao kako je iranska strana zainteresirana, zajedno sa bh. firmama, raditi na realizaciji projekata u oblasti energije, infrastrukture, trgovine.

Ministar Halilović upoznao je iranskog ambasadaora, tokom nastupne posjete o aktivnostima Ministarstva, posebno u oblasti povratka.

„U posljednje tri godine u projekte pomoći povratnicima Ministarstvo je uložilo više od 150 miliona KM i tako je omogućena izgradnja više od 4.000 povratničkih kuća i stanova, rekonstrukcija desetine kilometara puteva, vodovodne i niskonaponske mreže“, kazao je ministar Halilović. 

Kabinet ministra