Saopćenja

Ambasador Velike Socijalističke Narodne Libijske Arapske Džamahirije u BiH dr. Salem Finnir uručio je danas u Sarajevu ministru za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safetu Haliloviću pismo predsjednika Međunarodne organizacije za mir, brigu i pomoć Khaleda K. El Hamedija u kojem navodi da je ova nevladina organizacija spremna realizirati ranije obećanu pomoć povratnicima u BiH u iznosu od pet miliona američkih dolara.

12.11.2010

“Molimo da nam dostavite broj bankovnog računa za podršku programima koji su potpisani u Memorandumu o razumijevanju, te da nas obavijestite o svim podacima u vezi sa porodicama kojima je potrebna pomoć“, kaže se, između ostalog u pismu El Hamedija.

Ministar i Halilović i El Hamedi potpisali su krajem oktobra ove godine u Sarajevu Memorandum o razumijevanju, kojim je definirana okvirna saradnja u realiziranju aktivnosti koje provodi Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH u oblasti povratka izbjeglica i raseljenih osoba.

Ambasadora Fenira ministar Halilović je tokom današnjeg razgovora upoznao i o prioritetnim potrebama povratnika i raseljenih osoba, posebno onim koje se odnose na rješavanje pitanja korisnika kolektivnih centara.

„U kolektivnim centrima u BiH još se nalazi više od 7.000 osoba i njihovo raspuštanje je jedan od prioriteta Ministarstva. U zadnje tri godine u rješevanje ovog pitanja uloženo je oko 45 miliona KM domaćih i kreditnih sredstava i opredijeljeni smo u što skorije vrijeme riješiti ovo prvorazredno humanitarno pitanje“, kazao je ministar Halilović. 

Kabinet ministra