Saopćenja

Povodom 16. novembra, Međunarodnog dana tolerancije, ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safet Halilović uputio je poruku:

15.11.2010

“Međunarodni dan tolerancije Ujedinjeni narodi su proglasili 1995. godine, s ciljem propagiranja tolerancije i uvažavanja među svim narodima u svijetu, odnosno prihvatanja činjenice da su ljudska bića prirodno različita i imaju pravo živjeti i biti to što jesu. Godinu kasnije, Generalna skupština UN je pozvala zemlje članice da ustanove Dan tolerancije na principima brojnih međunarodnih konvencija koje se odnose na građanska i politička prava, eliminaciju svih oblika diskriminacije, sprječavanje i kažnjavanje zločina genocide.

U nizu datuma koje obilježava Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, a odnose se na poštivanje ljudskih prava, Međunarodni dan tolerancije zauzima posebno mjesto, jer smo duboko svjesni da toleranciju trebamo i moramo koristiti kao sredstvo u izgradnji nenasilnog i demokratskog društva. Povratak dijalogu i apsolutnom poštivanju različitih etničkih i religijskih kolektiviteta i uvažavanja prava svakog pojedinca, ujedno je  povratak osnovnim postulatima tolerancije i demokratije u BiH čiji temelji počivaju na historijskom, kulturnom i vjerskom nasljeđu.

Iako su posljednjih godina učinjeni veliki pomaci u obnavljanju narušenog povjerenja među narodima i pojedincima u BiH, snage koje promoviraju ksenofobiju i nacionalizam još nisu poražene.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice ulaže napore i resurse na provedbi međunarodnih konvencija o zaštiti ljudskih prava, te izradi domaćih zakona protiv diskriminacije i svih oblika ugrožavanja prava pojedinaca i grupa građana.

Upućujemo apel svim pojedincima i institucijama vlasti na dosljedno poštivanje ljudskih prava i promoviranje vrijednosti tolerancije u izgradnji demokratskog društva.

Vrijednosti tolerancije nemaju alternativu. Trajna je zadaća svih pojedinaca i institucija da se svim legalnim sredstvima suprotstave onima koji nastoje neprimjerenim i protuzakonitim radnjama i stavovima ugroziti pozitivne vrijednosti društva, sijući nepovjerenje, defetizam, nacionalizam i nacionalnu mržnju prema neistomišljenicima i političkim protivnicima", kaže se u poruci ministra Halilovića.  

Kabinet ministra