Saopćenja

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safet Halilović posjetio je danas Bratunac

17.1.2011

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safet Halilović posjetio je danas Bratunac, gdje je sa načelnikom ove opštine Nedeljkom Mlađenovićem, njegovim zamjenikom Adilom Osmanovićem i predsjednikom Skupštine opštine Mustafom Galićem prisustvovao puštanju u promet tri rekonstruirana lokalna puta u povratničkim naseljima u mjesnim zajednicama Glogova, Konjević Polje i Suha, za što je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH izdvojilo 170.000 KM.

Rekonstrukciju lokalnih puteva Kusovača-Halilovići, puta u naselju Urkovići i puta Sjenkosi-Begići finansirali su i stanovnici ovih naselja, a u sufinansiranju su učestvovala i resorna entitetska ministarstva.

„Iz budžeta Ministarstva u posljednje vrijeme je za pomoć povratnicima na području opštine Bratunac izdvojeno 2,510.000 KM, a u okviru CEB projekta 1,350.000 KM. Više od polovine izdvojenih sredstava usmjereno je u elektrifikaciju povratničkih naselja i obnovu komunalne infrastrukture, što su preduvjeti za održivi povratak. Uz ova i ulaganja u obnovu povratničkih domova, nadležne institucije na svim nivoima vlasti dužne su osigurati povratnicima u BiH da rade i žive od svoga rada “, kazao je ministar Halilović tokom razgovora sa čelnicima ove opštine i povratnicima.

Na područje opštine Bratunac do sada se vratilo oko 6.000 stanovnika, a za povratak je prijavljeno još 559 porodica sa 1.890 članova.

Kabinet ministra