Saopćenja

27. JANUAR - MEĐUNARODNI DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA

26.1.2011

Generalna skupština UN je na zasjedanju 1. novembra 2005. godine usvojila Rezoluciju o obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta.

Za datum obilježavanja izabran je 27. januar, dan kada je oslobođen najveći nacistički koncentracioni logor u drugom svjetskom ratu Aušvic u Poljskoj u kojem je ubijeno više od milion i pol ljudi.

Tokom Drugog svjetskog rata skoro šest miliona Jevreja izgubilo je živote na najmonstrouznije načine, od fizičkih likvidacija, umiranja kao posljedica fizičkog rada, gladi ili stravičnih medicinskih eksperimenata.

Nažalost, zločini iz tog mračnog razdoblja nisu bili dovoljna opomena ostatku čovječanstvu da smogne snage i spriječi ponavljanje takvih događaja u budućnosti.

Tragični događaji u posljednjih šest decenija, od Kambodže, preko Ruande, Bosne i Hercegovine i Gaze potvrda su da snage fašizma nisu pobijeđene, te da podsjećanje na holokaust nikada ne smije izgubiti na aktuelnosti.

Upravo iz tih razloga, pitanje holokausta, genocida, zločinačke prošlosti kao i negiranje počinjenih zločina se tako jako povezuje sa savremenim društvima kako se loše stvari na koje nas istorija upućuje ne bi ponovile.

Obilježavanjem 27. januara, države, njene institucije, civilno društvo i građani imaju mogućnost da se podsjete na činjenice o holokaustu, razmišljaju o njima te preduzmu aktivnosti koje su usmjerene na zauzimanje kritičkog stava prema politikama koje šire mržnju, netrpeljivost, nasilje i strah.

Kada je BiH u pitanju, do ostvarivanja ljudskih prava u cijelosti može se doći samo ukoliko budu prevladani postojeći problemi u vezi sa negiranjem počinjenih zločina i genocida od 1992. do1995. godine. Jer, poricanje počinjenog zločina je, također, samo po sebi zločin.

Povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH još jednom iskazuje punu podršku Jevrejskoj zajednici u BiH u nastojanjima da dostojno obilježi stradanje Jevreja tokom drugog svjetskog rata.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH poziva sve institucije, političke partije, nevladine organizacije i sve građane da se svojim djelovanjem konstantno suprotstavljaju politikama koje zagovaraju podjele građana na osnovu njihove nacionalne, religijske, političke ili svake druge različitosti. 

Kabinet ministra