Saopćenja

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safet Halilović danas je u Sarajevu razgovarao sa osobnim izaslanikom visokog komesara UNHCR Anne Willem Bijleveldom o rješavanju dugotrajnog problema raseljenja na Zapadnom Balkanu.

7.2.2011

Bijleveld je istaknuo vodeću ulogu i veoma pragmatičan pristup BiH u rješavanju dugogodišnjih pitanja raseljenja u regionu, te je pozitivnim ocijenio promjene u BiH u zadnjih 15 godina, a posebno način na koji se naša zemlja nosila sa problemima obnove i povratka.

Ministar Halilović je kazao kako je BiH, osim što je u posljednje četiri godine postigla značajne rezultate u oblasti povratka, bila izuzetno angažirana u revitaliziranju regionalne saradnje u rješavanju problema raseljenja.

Osim upoznavanja o stanju u ovoj oblasti u BiH, na današnjeg sastanku, kojem su prisustvovali i predstavnik UNHCR u BiH Naveed Hussain i pomoćnik ministra Mario Nenadić, razgovarano je o pripremi regionalnog projekta koji bi trebao biti ponuđen na donatorskoj konferenciji, koja bi trebala biti održana tokom ove godine.

Sugovornici su saglasni da projekat treba ponuditi jedinstvena i za cijeli region prihvatljiva rješenja.

Za sve četiri zemlje regiona (BiH, Hrvatska, Srbija, Crna Gora), UNHCR i za potencijalne donatore prihvatljivo je da kroz ovaj projekat u najkraćem roku budu riješene osobe u potrebi, a posebno korisnici kolektivnih centara i ostali najranjiviji slučajevi izbjeglih i raseljenih osoba, rečeno je na sastanku.

Rečeno je, također, da bi se svaka zemlja strateški opredjeljivala za rješavanje svojih specifičnih prioriteta, pri čemu bi Revidirana strategija BiH za provedbu Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma mogla poslužiti kao dobar model.

Ministar Halilović je rekao da je BiH vratila oko 99,9 posto od ukupno blizu 220.000 zauzete imovine i stanarskih prava, obnovila oko 330.000 od oko 450.000 porušenih stambenih jedinica, obnovila infrastrukturu, a ipak se zbog veličine problema još traga za konačnim rješenjima za oko 45.000 porodica koje se žele vratiti, posebno oko 10.000 osoba koji su još uvijek bez struje i još toliko onih koji su u kolektivnim centrima. 

Kabinet ministra