Saopćenja

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safet Halilović posjetio je danas Prijedor, gdje je učestvovao u prezentaciji projekta „Elektrifikacija objekata realiziranog povratka u naseljima Raškovac, Čejreci, Ljeskare-Kalajevo i Trnopolje“, koji je finansiralo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH sa 200.000 KM

16.2.2011

Ministar Halilović je kazao kako je ovim sredstvima rekonstruiran veći broj trafo-stanica, te omogućen priključak na elektro-mrežu 47 povratničkih stambenih jedinica, dok je osigurano kvalitetnije snabdijevanje električnom energijom dodatnih 237 domova povratnika.

 „Od 2008. do 2010. godine u projekte pomoći povratnicima u Prijedoru Ministarstvo je uložilo blizu dva miliona KM i većina tih projekata je završena ili je u završnoj fazi. Najveći dio sredstava uložen je u obnovu stambenih jedinica povratnika i rekonstrukciju komunalne infrastrukture, kao bitnog preduslova za održivi povratak“, kazao je ministar Halilović.

Na područje opštine Prijedor do sada se vratilo blizu 25.000 prijeratnih stanovnika, a za povratk je prijavljeno dodatnih 1.006 porodica, odnosno 3.326 osoba.

Današnjoj prezentaciji u Prijedoru prisustvovali su načelnik opštine Prijedor Marko Pavić, pomoćnik ministra za izbjeglice i raseljena lica RS Nenad Đokić i direktor Fonda za povrataka BiH Mlađen Božović.

Kabinet ministra