Saopćenja

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safet Halilović sa saradnicima razgovarao je sa predstavnikom UNHCR u BiH Naveed Hussainom o regionalnom projektu za trajno rješavanje raseljeničko-izbjegličkih pitanja, koji će biti prezentiran na donatorskoj konferenciji planiranoj u drugoj polovini ove godine.

25.2.2011

Tokom susreta, drugog u ovom mjesecu održanom o istoj temi, ponovljeno je da je BiH regionalni lider u rješavanju problema raseljenja, te da je uz izuzetno angažiranje u rješavanju unutarnjih izbjegličko-raseljeničkih pitanja, predano radila na revitaliziranju saradnje sa Srbijom, Hrvatskom i Crnom Gorom.

Ministar Halilović je od predstavnika UNHCR u BiH, u kontekstu priprema za donatorsku konferenciju, zatražio podršku u rješavanju dva prioritetna pitanja.

„Potrebna nam je podrška i pomoć međunarodne zajednice u implementaciji Revidirane strategije za provedbu Aneksa 7 Dejtonskog sporazma, posebno rješavanju kolektivnih centara i alternativnog smještaja i najranjivijih slučajeva raseljenih osoba i povratnika, te lokalnom integriranju izbjeglih osoba u BiH, kako bismo trajno riješili probleme ove populacije na ravnopravan način kao i za raseljene osobe i povratnike, državljane BiH“, kazao je ministar Halilović.

Naveed Hussain je kazao kako će predstavništvo UNHCR u BiH podržati prioritetne projekte Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, kao dio regionalne inicijative.

Kabinet ministra